donderdag,
13 augustus 2020
 
 
 
LAATSTE nieuws
 
 
HBA1C calculator
 
 
Oude waarde:
%
Nieuwe waarde:
mmol/mol
 
 
 
 
 
 
 
 
Na zwangerschapsdiabetes 10x hoger risico op diabetes
Datum: 02.07.2020
In Huisarts en Wetenschap deze week bespreekt Lisanne Stolwijk het onlangs in de BMJ gepubliceerde artikel ‘Progression to type 2 diabetes in women with known history of gestational diabetes: systematic review and meta-analysis’ van E. Vounzoulaki et al.

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben een tien keer hoger risico op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2 (DM2) dan zwangeren met normoglykemische waarden. Het risico is hoger dan tot nu toe werd gedacht, zo blijkt uit recent onderzoek.

Wereldwijd stijgt de prevalentie van DM2. Daarnaast worden vrouwen op steeds hogere leeftijd zwanger en komt obesitas vaker voor. Daarmee stijgt ook de prevalentie van zwangerschapsdiabetes. Door deze veranderingen zijn de richtlijnen voor het screenen, het diagnosticeren en de nazorg van vrouwen met diabetes gravidarum het laatste decennium aangepast.

Zwangerschapsdiabetes komt in Nederland bij 3 tot 5% van de zwangerschappen voor. De richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Verloskunde en de NHG-Standaard Diabetes Mellitus adviseren om zes weken en een jaar postpartum glucose te controleren. Na vijf jaar voldoet screening per drie jaar. Dit onderzoek onderstreept het belang om als huisarts alert te blijven op het ontwikkelen van DM2 bij patiënten die zwangerschapsdiabetes hebben gehad.

Bron: https://www.henw.org/artikelen/hoog-risico-op-ontwikkelen-dm2-na-zwangerschapsdiabetes