zaterdag,
26 mei 2018
 
 
 
 

Achtergrond informatie

Welkom collega,

Het thema van het 13e Langerhanssymposium Zin en onzin in de diabeteszorg is gekozen omdat wij merken dat er op velerlei gebied ontwikkelingen plaatsvinden die vragen oproepen.

Tot hoever mag/moet je bijvoorbeeld ophogen met het aantal eenheden insuline, hoe laag moet het LDL of de bloeddruk zijn. Welke aanpassing in leefstijl heeft nu echt zin, of moet iedereen gaan voor een jaargesprek met de gezamenlijke besluitvorming (‘shared decision making’). Soms zien we door de bomen het bos niet meer en vragen we ons af of zo’n gezamenlijke besluitvorming echt zinvol is in een praktijk met lage compliance, soms grote sociaaleconomische achterstand of waar de patiënt juist via media allerlei andere boodschappen dan de uwe hoort. Er wordt gewerkt aan de nieuwe NHG-Standaard DM2, kan de nieuwe voorzitter van de DiHAG hier de laatste informatie over geven? Genoeg actuele onderwerpen om te bespreken.

Ook dit jaar hebben wij weer een aantal zeer gerenommeerde sprekers kunnen aantrekken. Zo is Liesbeth van Rossum, de hoogst gewaardeerde spreker op het Langerhanssymposium in 2015, de mede dagvoorzitter. Naast Tamara de Weijer, bekend van het TV programma “Hoe word ik honderd”, zal zij de zin en onzin in allerlei leefstijlprogramma’s aan de orde stellen. Maar er zijn nog veel meer andere bekende en nieuwe toppers als professor Max Nieuwdorp, Henk Bilo, Guy Rutten, Hans van Hateren, Rik Heijligenberg en Bertien Hart.

En natuurlijk worden lastige vragen van u beantwoord in quizvorm door de enige Dokter Frits Holleman.

De dag wordt afgesloten door huisarts in opleiding en cabaretier Ernst van der Pasch.

Kortom, een dag vol presentaties, filmpjes, debatten en discussies die u als diabetesprofessional niet mag missen.

Wij hopen u in juni te mogen begroeten,

De dagvoorzitters,

Dr. Bas Houweling, kaderhuisarts diabetes en voorzitter Langerhans
Prof. Dr. Liesbeth van Rossum, hoogleraar interne geneeskunde, Erasmus MC

Langerhans, nuchter en neutraal