donderdag,
24 januari 2019
 
 
 
 
Het grootste diabetes event van Nederland, het Langerhanssymposium heeft in 2018 als thema: De grens tussen de 1e en de 2e lijns diabeteszorg. Op dinsdag 12 juni in een gloednieuw Theater De Spiegel in Zwolle en op donderdag 14 juni in het Beatrixtheater in Utrecht.

Waarom dit thema? In de praktijk blijkt dat er een grensgebied is, waar het onduidelijk is wie de behandelaar is (of moet zijn). De ene patiënt met een LADA of MODY is veel beter af in de tweede lijn, terwijl de andere ook prima in de eerste lijn kan worden behandeld. Zwangerschapsdiabetes zou misschien gezamenlijk kunnen worden begeleid en soms komen kwetsbare ouderen nogal eens noodgedwongen in de eerste lijn terecht. Hoe hier mee om te gaan is het thema. Bepalend voor dit thema is ook dat in 2018 richtlijnen verschijnen die hier aan raken: de nieuwe NHG-Standaard DM2 (komt uit in juli 2018), de Richtlijn Diabetes van de Nederlandse Internisten Vereniging en de nieuwe NHG-Standaard Chronische nierschade.

Ook dit jaar hebben wij weer een aantal zeer gerenommeerde sprekers kunnen aantrekken. Bekende gezichten zijn bijv. Henk Bilo, Eelco de Koning en Frits Holleman, maar u zult ook nieuwe gezichten treffen als bijv. Christine Oldenburg en Marian Muis. Samenwerking en communicatie staat in al hun presentaties centraal. De dagvoorzitters zijn dit jaar Bas Houweling en Bertien Hart, de voorzitter van de DiHAG.