array(12) { ["thumbnail"]=> array(3) { ["width"]=> int(150) ["height"]=> int(150) ["crop"]=> string(1) "1" } ["medium"]=> array(3) { ["width"]=> int(300) ["height"]=> int(300) ["crop"]=> bool(false) } ["medium_large"]=> array(3) { ["width"]=> int(768) ["height"]=> int(0) ["crop"]=> bool(false) } ["large"]=> array(3) { ["width"]=> int(1024) ["height"]=> int(1024) ["crop"]=> bool(false) } ["d4p-bbp-thumb"]=> array(3) { ["width"]=> int(128) ["height"]=> int(72) ["crop"]=> bool(true) } ["woocommerce_thumbnail"]=> array(3) { ["width"]=> int(300) ["height"]=> int(300) ["crop"]=> int(1) } ["woocommerce_single"]=> array(3) { ["width"]=> int(600) ["height"]=> int(0) ["crop"]=> int(0) } ["woocommerce_gallery_thumbnail"]=> array(3) { ["width"]=> int(100) ["height"]=> int(100) ["crop"]=> int(1) } ["shop_catalog"]=> array(3) { ["width"]=> int(300) ["height"]=> int(300) ["crop"]=> int(1) } ["shop_single"]=> array(3) { ["width"]=> int(600) ["height"]=> int(0) ["crop"]=> int(0) } ["shop_thumbnail"]=> array(3) { ["width"]=> int(100) ["height"]=> int(100) ["crop"]=> int(1) } ["sow-carousel-default"]=> array(3) { ["width"]=> int(272) ["height"]=> int(182) ["crop"]=> bool(true) } }
Diabetes2Diabetes2 Diabetes2 Diabetes2

Diabetes kennis- en onderwijsinstituut voor de eerste lijn

    • Home
    • Scholingen
      • Scholingen online
      • Scholingen op locatie
      • Downloads scholingen
      • Docententeam
    • Zorggroepen
    • Forum
    • Winkel
    • Kennis
      • Formulier SGLT2-remmer
      • Acute Diabetes Problemen
      • Diabeteszorg tijdens COVID-19 pandemie
      • Protocol dexamethason bij diabetes
      • Preferentiebeleid insulines
      • Doppler tonen
      • Handleiding medicatie afbouw bij koolhydraatbeperking
      • Diabeteszorg voor zorgafhankelijke patiënten
      • Groningen Frailty Index
      • Vragenlijst SGLT2-remmer
    • Over ons
      • Nieuws
    • Contact
      • Praktische informatie Symposium
      • Veel gestelde vragen
      • Nieuwsbrief
    • Home
    • Scholingen
      • Scholingen online
      • Scholingen op locatie
      • Downloads scholingen
      • Docententeam
    • Zorggroepen
    • Forum
    • Winkel
    • Kennis
      • Formulier SGLT2-remmer
      • Acute Diabetes Problemen
      • Diabeteszorg tijdens COVID-19 pandemie
      • Protocol dexamethason bij diabetes
      • Preferentiebeleid insulines
      • Doppler tonen
      • Handleiding medicatie afbouw bij koolhydraatbeperking
      • Diabeteszorg voor zorgafhankelijke patiënten
      • Groningen Frailty Index
      • Vragenlijst SGLT2-remmer
    • Over ons
      • Nieuws
    • Contact
      • Praktische informatie Symposium
      • Veel gestelde vragen
      • Nieuwsbrief

    Home › Forum › Algemeen (geen categorie) › [Archief] alcoholgebruik en glycogeenaanmaak

    [Archief] alcoholgebruik en glycogeenaanmaak

    Categorie: Algemeen (geen categorie)

    2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
    • Auteur
      Berichten

      Geef uw emailadres op om op de hoogte gehouden te worden van deze discussie


    • 10 december 2002 om 14:41 Reactie
      Linda Smit, diabetesverpleegkundige
      In hoeverre is overmatig alcolholgebruik van invloed op de glucogeenaanmaak in de lever? M.a.w. in hoeverre kan een  mens met diabetes met alcoholabuses (in het verleden) nog gebruik maken van een glucagoninjectie?

      In hoeverre is overmatig alcolholgebruik van invloed op de glucogeenaanmaak in de lever? M.a.w. in hoeverre kan een  mens met diabetes met alcoholabuses (in het verleden) nog gebruik maken van een glucagoninjectie?

      3 januari 2003 om 11:48 Reactie
      I.C.C. van der Horst
      Effect van chronisch alcoholgebruik op glucosemetabolisme van de lever

      Klinische verschijnselen
      Personen die chronisch alcohol gebruiken en diabetes mellitus hebben lopen een groter risico op hypoglykemische ontregeling.

      Achterliggende pathofysiologische mechanismen
      De aanmaak van glucose door de lever kan samenhangen met de omzetting van aminozuren in glucose (gluconeogenese) en door afbraak vanglycogeen (glycogenolyse). De verminderde aanmaak van glucose na chronisch alcoholgebruik lijkt met beide samen te hangen, alhoewel de gestoorde gluconeogenese meer op de voorgrond staat. Het metabolisme van koolhydraten (waaronder glycogeen) in de lever wordt geregularrddoor zowel het zenuwstelsel en als door hormonen (glucagon, insuline en cathecholaminen (adrenaline, noradrenaline)).
      De verminderde afgifte van glucose door de lever bij patiënten met diabetes mellitus en bekend met chronisch alcohol gebruik zou dus kunnen worden veroorzaakt door zowel stoornissen in het zenuwstelsel, als door hormonale veranderingen..
      Wanneer bij gebruik van forse hoeveelheden alcohol onvoldoende koolhydraten worden bijgegeten, kan het vooorkomen, dat de glycogeenreserve van de lever uitgeput raakt, en dus de reactie bij hypoglycaemie op endogeen gemaakt, dan wel exogeen toegdiend glucagon niet of onvoldoende aanwezig is. Bij een chronische schade van de lever met verlittekening (een levercirrhose) is het heel wel voorstelbaar, dat de beschadigde lever beduidend minder glycogeen kan opslaan dan onder normale omstandigheden.
      Daarnaast zijn meerdere organen bij glucoseregulatie betrokken en ook die kunnen door alcohol beïnvloed worden.

      Het zenuwstelsel
      In diermodellen is aangetoond dat chronisch gebruik van alcohol de invloed van het zenuwstelsel op de lever verstoort, naast het feit dat alcohol andere delen van het centrale en perifere zenuwstelsel aantast (neuropathie). Als gevolg hiervan kan bij dieren die chronisch aan alcohol blootgesteld zijn het zenuwstelsel (als onderdeel van de contraregulatie) in mindere mate of in het geheel niet de aanmaak van glucose door de lever stimuleren.

      Hormonen
      Kijken we naar de hormonen, met name de hormonen betrokken bij de glucoseregulatie, dan blijkt het gebruik van alcohol bij proefpersonen zonder diabetes mellitus geen invloed te hebben op de respons van catecholaminen, cortisol, en groeihormoon op een geïnduceerde hypoglykemie. De piek van glucagon als reactie op hypoglykemie is echter significant afgenomen bij deze proefpersonen. Deze bevinding ondersteunt het idee dat door chronisch alcoholgebruik de door glucagon gestimuleerde glycogenolyse beperkt wordt. Het kan overigens ook betekenen, dat het lichaam gevoeliger is voor glucagon; dit lijkt echter minder waarschijnlijk. Opvallend in dit onderzoek was verder dat alle contraregulerende hormonen tezamenin staat waren om snel de bloedglucose waarden te herstellen tot normale waarden, zowle bij de groep proefpersonen, die wel alcohol gebruikten als in de groep proefpersonen, die geen alcohol gebruikten.

      Andere organen
      Het verminderde herstel na een hypoglykemische periode blijkt eveneens samen te hangen met een verminderde afbraak van vet (lipolyse). Patiënten met type 1 diabetes mellitus blijken tijdens gebruik van alcohol lagere concentraties van vetzuren in het bloed te hebben. Omdat ook vetzuren direct betrokken zijn bij het glucosemetabolisme is de invloed van alcohol op het glucoseregulatie niet eenvoudig samen te vatten. hoge vetzuurconcentraties kunnen aanleiding geven tot een verminderde gevoeligheid voor insuline en spelen zeer waarschijnlijk een rol bij het manifest worden en onderhouden van type 2 diabetes mellitus. Het chronisch gebruik van alcohol zou echter ertoe kunnen leiden dat bij het ontbreken van glucose ook nog een tekort is aan vetzuren. Vetzuren zijn onder andere een bron van energie, bijvoorbeeld voor de hartspier.
      Een lagere concentratie van vetzuren in het bloed kan dus een tekort aan energie voor het lichaam betekenen. Theoretisch kan het echter ook zo zijn, dat bij deze lagere concentratie de insulinegevoeligheid weer toeneemt. Dit kan weer tot gevolg hebben dat chronisch fors alcoholgebruik bij insulinegebruikende diabeten mede tot hypoglycemieen aanleiding geeft, omdat de insulineresistentie is afgenomen en de dosering dus te hoog geworden is.

      Invloed van alcohol op de alvleesklier
      Bij chronisch fors alcoholgebruik wordt ook de alvleesklier beschadigd. Aanvankelijk wordt daarbij met name het gewone klierweefsel van de alvleesklier beschadigd met als gevolg tekenen van ontsteking en verlittekening, echter er kan ook schade optreden van de eilandjes van Langerhans. Bij beschadiging van de betacellen leidt dit tot een tekort aan insuline (alcoholisme kan leiden tot het manifest worden van diabetes mellitus ten gevolge van verlies aan productiecapaciteit voor insuline). Bij beschadiging van de alfacellen zal ook de mogelijkheid om glucagon af te geven worden aangetast.

      Dagelijkse praktijk
      Voor de dagelijkse praktijk is het van belang te weten of chronisch alcoholgebruik het herstel van een hypoglykemie ten ongunste beïnvloedt. Als de reserves niet verbruikt zijn, dan wel de lever niet al te zeer verlittekend is, zal er waarschijnlijk voldoende glycogeen aanwezig en blijft het gebruik van exogeen glucagon (glucagoninjectie) een mogelijkheid. Is er echter sprake van een ernstige alcoholvergiftiging, dan wel een reeds bekende forse schade van de lever, dan heeft de toediening van glucose de voorkeur (overigens niet alleen om een hypoglycemie te corrigeren, maar dat is weer een ander verhaal).

      I.C.C. van der Horst, internist in opleiding
      H.J.G. Bilo, internist


      Literatuur
      Kucera T, Stumpel F, Jungermann K. Impairment of metabolic hepatic nerve action by chronic but not acute ethanol intoxication studied in isolated perfused rat liver. J Hepatol 1997;26:183-90

      Delarue J, Schneiter P, Henry S, Cayeux C, Haesler E, Jequier E, Tappy L. Effects of adrenergic blockade on hepatic glucose production during ethanol administration. Clin Physiol 1997;17:509-21

      Rasmussen BM, Orskov L, Schmitz O, Hermansen K. Alcohol and glucose counterregulation during acute insulin-induced hypoglycemia in type 2 diabetic subjects. Metabolism 2001;50:451-7

      Avogaro A, Beltramello P, Gnudi L, Maran A, Valerio A, Miola M, Marin N, Crepaldi C, Confortin L, Costa F, et al. Alcohol intake impairs glucose counterregulation during acute insulin-induced hypoglycemia in IDDM patients. Evidence for a critical role of free fatty acids. Diabetes 1993;42:1626-34

      Effect van chronisch alcoholgebruik op glucosemetabolisme van de lever

      Klinische verschijnselen
      Personen die chronisch alcohol gebruiken en diabetes mellitus hebben lopen een groter risico op hypoglykemische ontregeling.

      Achterliggende pathofysiologische mechanismen
      De aanmaak van glucose door de lever kan samenhangen met de omzetting van aminozuren in glucose (gluconeogenese) en door afbraak vanglycogeen (glycogenolyse). De verminderde aanmaak van glucose na chronisch alcoholgebruik lijkt met beide samen te hangen, alhoewel de gestoorde gluconeogenese meer op de voorgrond staat. Het metabolisme van koolhydraten (waaronder glycogeen) in de lever wordt geregularrddoor zowel het zenuwstelsel en als door hormonen (glucagon, insuline en cathecholaminen (adrenaline, noradrenaline)).
      De verminderde afgifte van glucose door de lever bij patiënten met diabetes mellitus en bekend met chronisch alcohol gebruik zou dus kunnen worden veroorzaakt door zowel stoornissen in het zenuwstelsel, als door hormonale veranderingen..
      Wanneer bij gebruik van forse hoeveelheden alcohol onvoldoende koolhydraten worden bijgegeten, kan het vooorkomen, dat de glycogeenreserve van de lever uitgeput raakt, en dus de reactie bij hypoglycaemie op endogeen gemaakt, dan wel exogeen toegdiend glucagon niet of onvoldoende aanwezig is. Bij een chronische schade van de lever met verlittekening (een levercirrhose) is het heel wel voorstelbaar, dat de beschadigde lever beduidend minder glycogeen kan opslaan dan onder normale omstandigheden.
      Daarnaast zijn meerdere organen bij glucoseregulatie betrokken en ook die kunnen door alcohol beïnvloed worden.

      Het zenuwstelsel
      In diermodellen is aangetoond dat chronisch gebruik van alcohol de invloed van het zenuwstelsel op de lever verstoort, naast het feit dat alcohol andere delen van het centrale en perifere zenuwstelsel aantast (neuropathie). Als gevolg hiervan kan bij dieren die chronisch aan alcohol blootgesteld zijn het zenuwstelsel (als onderdeel van de contraregulatie) in mindere mate of in het geheel niet de aanmaak van glucose door de lever stimuleren.

      Hormonen
      Kijken we naar de hormonen, met name de hormonen betrokken bij de glucoseregulatie, dan blijkt het gebruik van alcohol bij proefpersonen zonder diabetes mellitus geen invloed te hebben op de respons van catecholaminen, cortisol, en groeihormoon op een geïnduceerde hypoglykemie. De piek van glucagon als reactie op hypoglykemie is echter significant afgenomen bij deze proefpersonen. Deze bevinding ondersteunt het idee dat door chronisch alcoholgebruik de door glucagon gestimuleerde glycogenolyse beperkt wordt. Het kan overigens ook betekenen, dat het lichaam gevoeliger is voor glucagon; dit lijkt echter minder waarschijnlijk. Opvallend in dit onderzoek was verder dat alle contraregulerende hormonen tezamenin staat waren om snel de bloedglucose waarden te herstellen tot normale waarden, zowle bij de groep proefpersonen, die wel alcohol gebruikten als in de groep proefpersonen, die geen alcohol gebruikten.

      Andere organen
      Het verminderde herstel na een hypoglykemische periode blijkt eveneens samen te hangen met een verminderde afbraak van vet (lipolyse). Patiënten met type 1 diabetes mellitus blijken tijdens gebruik van alcohol lagere concentraties van vetzuren in het bloed te hebben. Omdat ook vetzuren direct betrokken zijn bij het glucosemetabolisme is de invloed van alcohol op het glucoseregulatie niet eenvoudig samen te vatten. hoge vetzuurconcentraties kunnen aanleiding geven tot een verminderde gevoeligheid voor insuline en spelen zeer waarschijnlijk een rol bij het manifest worden en onderhouden van type 2 diabetes mellitus. Het chronisch gebruik van alcohol zou echter ertoe kunnen leiden dat bij het ontbreken van glucose ook nog een tekort is aan vetzuren. Vetzuren zijn onder andere een bron van energie, bijvoorbeeld voor de hartspier.
      Een lagere concentratie van vetzuren in het bloed kan dus een tekort aan energie voor het lichaam betekenen. Theoretisch kan het echter ook zo zijn, dat bij deze lagere concentratie de insulinegevoeligheid weer toeneemt. Dit kan weer tot gevolg hebben dat chronisch fors alcoholgebruik bij insulinegebruikende diabeten mede tot hypoglycemieen aanleiding geeft, omdat de insulineresistentie is afgenomen en de dosering dus te hoog geworden is.

      Invloed van alcohol op de alvleesklier
      Bij chronisch fors alcoholgebruik wordt ook de alvleesklier beschadigd. Aanvankelijk wordt daarbij met name het gewone klierweefsel van de alvleesklier beschadigd met als gevolg tekenen van ontsteking en verlittekening, echter er kan ook schade optreden van de eilandjes van Langerhans. Bij beschadiging van de betacellen leidt dit tot een tekort aan insuline (alcoholisme kan leiden tot het manifest worden van diabetes mellitus ten gevolge van verlies aan productiecapaciteit voor insuline). Bij beschadiging van de alfacellen zal ook de mogelijkheid om glucagon af te geven worden aangetast.

      Dagelijkse praktijk
      Voor de dagelijkse praktijk is het van belang te weten of chronisch alcoholgebruik het herstel van een hypoglykemie ten ongunste beïnvloedt. Als de reserves niet verbruikt zijn, dan wel de lever niet al te zeer verlittekend is, zal er waarschijnlijk voldoende glycogeen aanwezig en blijft het gebruik van exogeen glucagon (glucagoninjectie) een mogelijkheid. Is er echter sprake van een ernstige alcoholvergiftiging, dan wel een reeds bekende forse schade van de lever, dan heeft de toediening van glucose de voorkeur (overigens niet alleen om een hypoglycemie te corrigeren, maar dat is weer een ander verhaal).

      I.C.C. van der Horst, internist in opleiding
      H.J.G. Bilo, internist

      Literatuur
      Kucera T, Stumpel F, Jungermann K. Impairment of metabolic hepatic nerve action by chronic but not acute ethanol intoxication studied in isolated perfused rat liver. J Hepatol 1997;26:183-90

      Delarue J, Schneiter P, Henry S, Cayeux C, Haesler E, Jequier E, Tappy L. Effects of adrenergic blockade on hepatic glucose production during ethanol administration. Clin Physiol 1997;17:509-21

      Rasmussen BM, Orskov L, Schmitz O, Hermansen K. Alcohol and glucose counterregulation during acute insulin-induced hypoglycemia in type 2 diabetic subjects. Metabolism 2001;50:451-7

      Avogaro A, Beltramello P, Gnudi L, Maran A, Valerio A, Miola M, Marin N, Crepaldi C, Confortin L, Costa F, et al. Alcohol intake impairs glucose counterregulation during acute insulin-induced hypoglycemia in IDDM patients. Evidence for a critical role of free fatty acids. Diabetes 1993;42:1626-34

    • Auteur
      Berichten
    2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

    Zoeken in het forum

    Disclaimer

    Lees hier

    Hoofdonderwerpen

    • Algemeen (geen categorie)
    • Complicaties, acuut (hypo, hyper)
    • (Kwetsbare)ouderen en Palliatieve fase
    • Alternatieve behandelingen
    • Complicaties chronisch (voeten, ogen, neuropathie)
    • Diabetes en CVRM
    • Diabetes en nieren
    • FGM
    • Insulinetherapie
    • Leefstijl
    • Metformine, SU
    • NHG-standaard DM2
    • Nieuwe BG verlagende middelen (GLP1, SGLT2, DPP4)

    Contact gegevens

    secretariaat@langerhans.com

    06-5799 4649

    Stichting Langerhans
    Bergweg 153A
    3707AC Zeist
    NL82RABO0396568335
    BIC RABONL2U
    KvK nummer: 05074123

    • Whatsapp
    • Facebook
    • Linkedin

    Nieuwsbrief Langerhans




    Algemene voorwaarden

    Klachtenregeling

    Privacybeleid

    Stichting Langerhans

    We gebruiken op onze website cookies om jou de beste ervaring te geven door je voorkeuren te herinneren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het gebruik van ALLE cookies.
    Cookie instellingenACCEPTEREN
    Manage consent

    Privacy Overzicht

    Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren terwijl u door de website navigeert. De cookies die gecategoriseerd zijn als noodzakelijk worden in uw browser opgeslagen omdat deze essentieel zijn voor de werking van basisfunctionaliteiten van deze website. We maken ook gebruik van third-party cookies die ons helpen om te analyzeren en begrijpen hoe u de website gebruikt. Deze cookies worden alleen opgeslagen met uw toestemming. U heeft ook de mogelijkheid om deze uit te schakelen. Echter, het uitschakelen van deze cookies kan van invloed zijn op uw gebruikerservaring.
    Noodzakelijk
    Always Enabled

    Noodzakelijke cookies zijn essentieel voor de website om deze goed te laten functioneren. Deze cookies zorgen voor basis functionaliteiten en beveiliging van de website, volledig anoniem.

    CookieDurationDescription
    cookielawinfo-checbox-analytics11 monthsDeze cookie wordt gebruikt om aan te geven of u toestemming heeft gegeven voor cookies onder de categorie "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsDeze cookie wordt gebruikt om aan te geven of u toestemming heeft gegeven voor cookies onder de categorie "Noodzakelijk".
    viewed_cookie_policy11 monthsDeze cookie wordt gebruikt om te voorkomen dat de popup om toestemming te geven voor cookies niet meermaals getoond wordt.

    Analytics

    Analytische cookies worden gebruikt om beter te begrijpen hoe bezoekers met de website omgaan. Deze cookies helpen bij het vergaren van statistieken zoals het aantal bezoekers, oorsprong, bounce rate, etc.

    CookieDurationDescription
    _ga24 maandenWordt gebruikt om gebruikers te herkennen.
    _gid24 uurWordt gebruikt om gebruikers te herkennen.

    OPSLAAN & ACCEPTEREN
    1