Categorie: Algemeen (geen categorie)
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Home › Forum › Algemeen (geen categorie) › [Archief] Wist u dat koffiedrinken het risico op diabetes verlaagt?
Categorie: Algemeen (geen categorie)
Op 9 november 2002 werd er in het vooraanstaand medisch tijdschrift The Lancet een Nederlands artikel gepubliceerd met als titel ‘coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus’(1). Volgens dit onderzoek hebben mensen die 7 of meer koppen koffie per dag drinken 50% minder kans op het krijgen van diabetes mellitus type 2 in vergelijking met mensen die twee of minder koppen koffie per dag drinken.
Het onderzoek
In totaal namen 17.111 mannen en vrouwen tussen 30 en 60 jaar zonder diabetes mellitus deel aan het onderzoek. De deelnemers moesten o.a. een vragenlijst invullen. Deze groep deelnemers is een aantal jaar gevolgd; in totaal 125.774 persoonsjaren. In dit aantal jaar zijn 306 nieuwe patiënten ontdekt met type 2 diabetes. In het algemeen was het resultaat hoe meer koffie per dag gedronken werd, hoe lager het risico op diabetes mellitus type 2. Dit risico was het laagst voor patiënten die 7 of meer koppen koffie per dag dronken.
Hoe zou dit kunnen?
In koffie zitten o.a. de volgende stoffen die effect hebben op het glucosemetabolisme:
-Cafeïne: verlaagt de gevoeligheid voor insuline.
-Chlorogeenzuur: remt de omzetting van glucose-6-fosfaat (een tussenproduct in het koolhydraatmetabolisme in de lever). Hierdoor wordt de glucoseafgifte uit de lever verminderd.
-Magnesium: Magnesium verbetert de gevoeligheid voor en uitscheiding van insuline.
Uit dit Nederlandse onderzoek is niet duidelijk welke stof(fen) verantwoordelijk is(zijn) voor dit lagere risico. De onderzoekers melden daarom ook in de laatste zin van het artikel dat koffiedrinken niet zonder meer aangemoedigd moet worden en dat er mogelijk ook nadelige effecten aan het drinken van koffie zitten. Nader onderzoek is daarom gewenst.
1. van Dam RB, Feskens EJM. Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus. Lancet 2002;360:1477-78
Noodzakelijke cookies zijn essentieel voor de website om deze goed te laten functioneren. Deze cookies zorgen voor basis functionaliteiten en beveiliging van de website, volledig anoniem.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | Deze cookie wordt gebruikt om aan te geven of u toestemming heeft gegeven voor cookies onder de categorie "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | Deze cookie wordt gebruikt om aan te geven of u toestemming heeft gegeven voor cookies onder de categorie "Noodzakelijk". |
viewed_cookie_policy | 11 months | Deze cookie wordt gebruikt om te voorkomen dat de popup om toestemming te geven voor cookies niet meermaals getoond wordt. |
Analytische cookies worden gebruikt om beter te begrijpen hoe bezoekers met de website omgaan. Deze cookies helpen bij het vergaren van statistieken zoals het aantal bezoekers, oorsprong, bounce rate, etc.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
_ga | 24 maanden | Wordt gebruikt om gebruikers te herkennen. |
_gid | 24 uur | Wordt gebruikt om gebruikers te herkennen. |