array(12) { ["thumbnail"]=> array(3) { ["width"]=> int(150) ["height"]=> int(150) ["crop"]=> string(1) "1" } ["medium"]=> array(3) { ["width"]=> int(300) ["height"]=> int(300) ["crop"]=> bool(false) } ["medium_large"]=> array(3) { ["width"]=> int(768) ["height"]=> int(0) ["crop"]=> bool(false) } ["large"]=> array(3) { ["width"]=> int(1024) ["height"]=> int(1024) ["crop"]=> bool(false) } ["d4p-bbp-thumb"]=> array(3) { ["width"]=> int(128) ["height"]=> int(72) ["crop"]=> bool(true) } ["woocommerce_thumbnail"]=> array(3) { ["width"]=> int(300) ["height"]=> int(300) ["crop"]=> int(1) } ["woocommerce_single"]=> array(3) { ["width"]=> int(600) ["height"]=> int(0) ["crop"]=> int(0) } ["woocommerce_gallery_thumbnail"]=> array(3) { ["width"]=> int(100) ["height"]=> int(100) ["crop"]=> int(1) } ["shop_catalog"]=> array(3) { ["width"]=> int(300) ["height"]=> int(300) ["crop"]=> int(1) } ["shop_single"]=> array(3) { ["width"]=> int(600) ["height"]=> int(0) ["crop"]=> int(0) } ["shop_thumbnail"]=> array(3) { ["width"]=> int(100) ["height"]=> int(100) ["crop"]=> int(1) } ["sow-carousel-default"]=> array(3) { ["width"]=> int(272) ["height"]=> int(182) ["crop"]=> bool(true) } }
Diabetes2Diabetes2 Diabetes2 Diabetes2

Diabetes kennis- en onderwijsinstituut voor de eerste lijn

    • Home
    • Scholingen
      • Scholingen online
      • Scholingen op locatie
      • Downloads scholingen
      • Docententeam
    • Zorggroepen
    • Forum
    • Winkel
    • Kennis
      • Formulier SGLT2-remmer
      • Acute Diabetes Problemen
      • Diabeteszorg tijdens COVID-19 pandemie
      • Protocol dexamethason bij diabetes
      • Preferentiebeleid insulines
      • Doppler tonen
      • Handleiding medicatie afbouw bij koolhydraatbeperking
      • Diabeteszorg voor zorgafhankelijke patiënten
      • Groningen Frailty Index
      • Vragenlijst SGLT2-remmer
    • Over ons
      • Nieuws
    • Contact
      • Praktische informatie Symposium
      • Veel gestelde vragen
      • Nieuwsbrief
    • Home
    • Scholingen
      • Scholingen online
      • Scholingen op locatie
      • Downloads scholingen
      • Docententeam
    • Zorggroepen
    • Forum
    • Winkel
    • Kennis
      • Formulier SGLT2-remmer
      • Acute Diabetes Problemen
      • Diabeteszorg tijdens COVID-19 pandemie
      • Protocol dexamethason bij diabetes
      • Preferentiebeleid insulines
      • Doppler tonen
      • Handleiding medicatie afbouw bij koolhydraatbeperking
      • Diabeteszorg voor zorgafhankelijke patiënten
      • Groningen Frailty Index
      • Vragenlijst SGLT2-remmer
    • Over ons
      • Nieuws
    • Contact
      • Praktische informatie Symposium
      • Veel gestelde vragen
      • Nieuwsbrief

    Home › Forum › Algemeen (geen categorie) › [Archief] Zoutvermindering verlaagt de bloeddruk aanzienlijk

    [Archief] Zoutvermindering verlaagt de bloeddruk aanzienlijk

    Categorie: Algemeen (geen categorie)

    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
    • Auteur
      Berichten

      Geef uw emailadres op om op de hoogte gehouden te worden van deze discussie


    • 5 december 2002 om 14:54 Reactie
      DISCOURSE
      Begin december 2002 is een meta-analyse gepubliceerd over het effect van matige vermindering van zoutinname op de bloeddruk(1). Een meta-analyse ook wel een systematic review genoemd en wordt vandaag de dag gezien als het onderzoek met de grootste bewijskracht. Zo’n meta-analyse is een samenvatting van afzonderlijke onderzoeken die allemaal hetzelfde bestudeerd hebben. De gegevens uit deze onderzoeken worden samengevoegd waardoor er een nog nauwkeuriger antwoord gegeven kan worden op de vraagstelling. Deze meta-analyse werd gedaan van 17 artikelen (niet specifiek bij mensen met type 2 diabetes). Hierin werden in totaal 734 mensen geincludeerd met hypertensie en 2220 mensen zonder hypertensie. De conclusie van deze meta-analyse is dat een vermindering van 6 gram zout (100 mmol) per dag leidt tot een daling van de bloeddruk met 7,1/3,9 mmHg (systolisch/diastolisch) bij mensen met hypertensie en 3,6/1,7 mmHg bij mensen zonder hypertensie.

      Te verwachten is dat het effect van een vermindering van de zoutinname bij mensen met diabetes nog groter is dan bij mensen zonder diabetes. Mensen met diabetes zijn gevoeliger voor zout (natrium) dan mensen zonder diabetes. Deze gevoeligheid voor natrium is ook groter bij oudere mensen en bij mensen met overgewicht. Er zijn dus ook mensen die niet gevoelig zijn voor natrium. Deze mensen kunnen net zoveel natrium gebruiken als ze willen, zonder dat het hun bloeddruk beïnvloedt. Ongeveer 40% van de mensen met hypertensie is natriumgevoelig, maar bij de oudere diabeet met overgewicht ligt dit percentage mogelijk een stuk hoger.
      In de bovenstaande meta-analyse worden algemene patiënten beschreven. Hier zitten dus mensen bij de natriumgevoelig zijn en mensen die natriumongevoelig zijn. Maar zelfs als je het effect op deze hele groep bekijkt is het effect van een beperkte natriuminname groot.

      Dodson et al. publiceerde al in 1989 een onderzoek naar de uitwerking van een dieet met natriumbeperking bij patiënten met type 2 diabetes met een milde hypertensie(2). De helft van de patiënten kreeg een natriumarm dieet (koken zonder zout toevoegen en het mijden van zoute producten) en de andere helft kreeg geen zoutadvies. Na drie maanden was bij de patiënten die minder zout gebruikt hadden de systolische bloeddruk gedaald met gemiddeld 12,5 mmHg.

      Kortom, deze recente meta-analyse laat nogmaals zien dat het adviseren van een zoutarm dieet als onderdeel van de behandeling van hypertensie erg belangrijk is.

      In verschillende richtlijnen wordt gestreefd naar een gemiddelde natriuminname van 50-100 mmol per dag. Dit komt overeen met 3 – 6 gram keukenzout per dag.
      Veelal kan deze maximaal gewenste hoeveelheid bereikt worden door grofweg 5 praktische tips te volgen:
      1. Eet meer verse voedingsmiddelen in plaats van voorverpakt voedsel
      2. Kies natriumarme producten (lees de verpakking)
      3. Gebruik geen zout bij het koken
      4. Zet geen zout op tafel
      5. Gebruik minder sauzen

      N. Kleefstra, artsonderzoeker
      S.T. Houweling, artsonderzoeker

      Literatuur
      1. He FJ, MacGregor GA. Effect of modest salt reduction on bloodpressure: a meta-analysis of randomized trials. Implications for public health. J Hum Hypertens 2002;16:761-70
      2. Dodson PM, Beevers M, Hallworth R, Webberley MJ, Fletcher RF, Taylor KG. Sodium restriction and blood pressure in hypertensive type II diabetics: randomised blind controlled and crossover studies of moderate sodium restriction and sodium supplementation. Br Med J 1989; 298:227-30.

      Begin december 2002 is een meta-analyse gepubliceerd over het effect van matige vermindering van zoutinname op de bloeddruk(1). Een meta-analyse ook wel een systematic review genoemd en wordt vandaag de dag gezien als het onderzoek met de grootste bewijskracht. Zo’n meta-analyse is een samenvatting van afzonderlijke onderzoeken die allemaal hetzelfde bestudeerd hebben. De gegevens uit deze onderzoeken worden samengevoegd waardoor er een nog nauwkeuriger antwoord gegeven kan worden op de vraagstelling. Deze meta-analyse werd gedaan van 17 artikelen (niet specifiek bij mensen met type 2 diabetes). Hierin werden in totaal 734 mensen geincludeerd met hypertensie en 2220 mensen zonder hypertensie. De conclusie van deze meta-analyse is dat een vermindering van 6 gram zout (100 mmol) per dag leidt tot een daling van de bloeddruk met 7,1/3,9 mmHg (systolisch/diastolisch) bij mensen met hypertensie en 3,6/1,7 mmHg bij mensen zonder hypertensie.

      Te verwachten is dat het effect van een vermindering van de zoutinname bij mensen met diabetes nog groter is dan bij mensen zonder diabetes. Mensen met diabetes zijn gevoeliger voor zout (natrium) dan mensen zonder diabetes. Deze gevoeligheid voor natrium is ook groter bij oudere mensen en bij mensen met overgewicht. Er zijn dus ook mensen die niet gevoelig zijn voor natrium. Deze mensen kunnen net zoveel natrium gebruiken als ze willen, zonder dat het hun bloeddruk beïnvloedt. Ongeveer 40% van de mensen met hypertensie is natriumgevoelig, maar bij de oudere diabeet met overgewicht ligt dit percentage mogelijk een stuk hoger.
      In de bovenstaande meta-analyse worden algemene patiënten beschreven. Hier zitten dus mensen bij de natriumgevoelig zijn en mensen die natriumongevoelig zijn. Maar zelfs als je het effect op deze hele groep bekijkt is het effect van een beperkte natriuminname groot.

      Dodson et al. publiceerde al in 1989 een onderzoek naar de uitwerking van een dieet met natriumbeperking bij patiënten met type 2 diabetes met een milde hypertensie(2). De helft van de patiënten kreeg een natriumarm dieet (koken zonder zout toevoegen en het mijden van zoute producten) en de andere helft kreeg geen zoutadvies. Na drie maanden was bij de patiënten die minder zout gebruikt hadden de systolische bloeddruk gedaald met gemiddeld 12,5 mmHg.

      Kortom, deze recente meta-analyse laat nogmaals zien dat het adviseren van een zoutarm dieet als onderdeel van de behandeling van hypertensie erg belangrijk is.

      In verschillende richtlijnen wordt gestreefd naar een gemiddelde natriuminname van 50-100 mmol per dag. Dit komt overeen met 3 – 6 gram keukenzout per dag.
      Veelal kan deze maximaal gewenste hoeveelheid bereikt worden door grofweg 5 praktische tips te volgen:
      1. Eet meer verse voedingsmiddelen in plaats van voorverpakt voedsel
      2. Kies natriumarme producten (lees de verpakking)
      3. Gebruik geen zout bij het koken
      4. Zet geen zout op tafel
      5. Gebruik minder sauzen

      N. Kleefstra, artsonderzoeker
      S.T. Houweling, artsonderzoeker

      Literatuur
      1. He FJ, MacGregor GA. Effect of modest salt reduction on bloodpressure: a meta-analysis of randomized trials. Implications for public health. J Hum Hypertens 2002;16:761-70
      2. Dodson PM, Beevers M, Hallworth R, Webberley MJ, Fletcher RF, Taylor KG. Sodium restriction and blood pressure in hypertensive type II diabetics: randomised blind controlled and crossover studies of moderate sodium restriction and sodium supplementation. Br Med J 1989; 298:227-30.

    • Auteur
      Berichten
    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

    Zoeken in het forum

    Disclaimer

    Lees hier

    Hoofdonderwerpen

    • Algemeen (geen categorie)
    • Complicaties, acuut (hypo, hyper)
    • (Kwetsbare)ouderen en Palliatieve fase
    • Alternatieve behandelingen
    • Complicaties chronisch (voeten, ogen, neuropathie)
    • Diabetes en CVRM
    • Diabetes en nieren
    • FGM
    • Insulinetherapie
    • Leefstijl
    • Metformine, SU
    • NHG-standaard DM2
    • Nieuwe BG verlagende middelen (GLP1, SGLT2, DPP4)

    Contact gegevens

    secretariaat@langerhans.com

    06-5799 4649

    Stichting Langerhans
    Bergweg 153A
    3707AC Zeist
    NL82RABO0396568335
    BIC RABONL2U
    KvK nummer: 05074123

    • Whatsapp
    • Facebook
    • Linkedin

    Nieuwsbrief Langerhans




    Algemene voorwaarden

    Klachtenregeling

    Privacybeleid

    Stichting Langerhans

    We gebruiken op onze website cookies om jou de beste ervaring te geven door je voorkeuren te herinneren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het gebruik van ALLE cookies.
    Cookie instellingenACCEPTEREN
    Manage consent

    Privacy Overzicht

    Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren terwijl u door de website navigeert. De cookies die gecategoriseerd zijn als noodzakelijk worden in uw browser opgeslagen omdat deze essentieel zijn voor de werking van basisfunctionaliteiten van deze website. We maken ook gebruik van third-party cookies die ons helpen om te analyzeren en begrijpen hoe u de website gebruikt. Deze cookies worden alleen opgeslagen met uw toestemming. U heeft ook de mogelijkheid om deze uit te schakelen. Echter, het uitschakelen van deze cookies kan van invloed zijn op uw gebruikerservaring.
    Noodzakelijk
    Always Enabled

    Noodzakelijke cookies zijn essentieel voor de website om deze goed te laten functioneren. Deze cookies zorgen voor basis functionaliteiten en beveiliging van de website, volledig anoniem.

    CookieDurationDescription
    cookielawinfo-checbox-analytics11 monthsDeze cookie wordt gebruikt om aan te geven of u toestemming heeft gegeven voor cookies onder de categorie "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsDeze cookie wordt gebruikt om aan te geven of u toestemming heeft gegeven voor cookies onder de categorie "Noodzakelijk".
    viewed_cookie_policy11 monthsDeze cookie wordt gebruikt om te voorkomen dat de popup om toestemming te geven voor cookies niet meermaals getoond wordt.

    Analytics

    Analytische cookies worden gebruikt om beter te begrijpen hoe bezoekers met de website omgaan. Deze cookies helpen bij het vergaren van statistieken zoals het aantal bezoekers, oorsprong, bounce rate, etc.

    CookieDurationDescription
    _ga24 maandenWordt gebruikt om gebruikers te herkennen.
    _gid24 uurWordt gebruikt om gebruikers te herkennen.

    OPSLAAN & ACCEPTEREN
    1