Categorie: Algemeen (geen categorie)
-
AuteurBerichten
-
25 mei 2023 om 16:26 ReactieFloorGoedemiddag, Vanuit de huisarts kreeg ik de vraag om volgende patiënt te begeleiden: een 26 jarige vrouw zonder diabetes in de voorgeschiedenis, heeft nu zwangerschapsdiabetes (1e zwangerschap). Middels voedingsadviezen wel normoglycaemisch, gebruikt geen medicatie. De gynaecoloog heeft haar terugverwezen naar de 1e lijn met het volgende beleid: - retour 1e lijn. - indicatie voor dagcurve a 4 wk: N en 1-2u na ontbijt via veneuze bepaling - bij afwijkende GDC e/o macrosomie e/p polyhydramnion e/o exponentiele foetale groei patiënt opnieuw verwijzen. - afkapwaarden GDC: Nuchter : =6,1 mmol/L, 1-2 uur na ontbijt: =7,8 mmol/L. Nu hebben zowel mijn collega POH als ikzelf geen ervaring in het begeleiden van zwangerschapsdiabetes en wij waren van mening dat de begeleiding nagenoeg altijd via de internist/gynaecoloog gaat. Hebben jullie tips ten aanzien van de begeleiding van deze mevrouw? Of is het verstandig deze mevrouw door te verwijzen naar de internist? Met vriendelijke groet, Floor; POH
Patientgegevens
Geslacht Vrouw Leeftijd 26 Diabetes type 1 of 2 Diabetesduur BMI Kreatinine eGFR/CKD-EPI HbA1c Orale bloedglucose-verlagende medicatie Overige medicatie Overige informatie Insuline soort N NO V NM VA NA VS, Dagcurven: O M A S Insulinedosering: Mijn vraag:
Goedemiddag,
Vanuit de huisarts kreeg ik de vraag om volgende patiënt te begeleiden: een 26 jarige vrouw zonder diabetes in de voorgeschiedenis, heeft nu zwangerschapsdiabetes (1e zwangerschap). Middels voedingsadviezen wel normoglycaemisch, gebruikt geen medicatie. De gynaecoloog heeft haar terugverwezen naar de 1e lijn met het volgende beleid:
– retour 1e lijn.
– indicatie voor dagcurve a 4 wk: N en 1-2u na ontbijt via veneuze
bepaling
– bij afwijkende GDC e/o macrosomie e/p polyhydramnion e/o
exponentiele foetale groei patiënt opnieuw verwijzen.
– afkapwaarden GDC: Nuchter : =6,1 mmol/L, 1-2 uur na ontbijt:
=7,8 mmol/L.Nu hebben zowel mijn collega POH als ikzelf geen ervaring in het begeleiden van zwangerschapsdiabetes en wij waren van mening dat de begeleiding nagenoeg altijd via de internist/gynaecoloog gaat. Hebben jullie tips ten aanzien van de begeleiding van deze mevrouw? Of is het verstandig deze mevrouw door te verwijzen naar de internist?
Met vriendelijke groet,
Floor; POH
30 mei 2023 om 11:04 ReactieBeste Floor, Wanneer een zwangere diabetes gekregen tijdens haar zwangerschap, dan hoort zij begeleid te worden door de 2e lijn. de federatie van specialisten zegt hier in hun richtlijn (2021-2023) het volgende over: (https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/diabetes_en_zwangerschap/startpagina_dm_en_zwangerschap.html) "Diabetes gravidarum (GDM) De Zorgstandaard Diabetes uit 2012 adviseert om na het stellen van de diagnose GDM te verwijzen naar het multidisciplinair behandelteam voor diabeteseducatie, obstetrische evaluatie en behandeling. Over de begeleiding van de zwangere met GDM die alleen een dieet heeft en verder geen bijzonderheden kan lokaal worden afgesproken dat dit in de eerste lijn plaatsvindt. Goede lokale afspraken zijn hierbij essentieel. Omdat u aangeeft geen tot weinig ervaring te hebben met zwangeren met diabetes, en dus ook wellicht onvoldoende in staat bent om "de bijzonderheden" vast te kunnen stellen, adviseer ik u om terug te verwijzen naar de 2e lijn. Uw zwangere patient verdient de beste zorg toch? Hartelijke groet, Mariëtte van Veen-BouwmanBeste Floor,
Wanneer een zwangere diabetes gekregen tijdens haar zwangerschap, dan hoort zij begeleid te worden door de 2e lijn. de federatie van specialisten zegt hier in hun richtlijn (2021-2023) het volgende over: (https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/diabetes_en_zwangerschap/startpagina_dm_en_zwangerschap.html)
“Diabetes gravidarum (GDM)
De Zorgstandaard Diabetes uit 2012 adviseert om na het stellen van de diagnose GDM te verwijzen naar het
multidisciplinair behandelteam voor diabeteseducatie, obstetrische evaluatie en behandeling. Over de
begeleiding van de zwangere met GDM die alleen een dieet heeft en verder geen bijzonderheden kan lokaal
worden afgesproken dat dit in de eerste lijn plaatsvindt. Goede lokale afspraken zijn hierbij essentieel.Omdat u aangeeft geen tot weinig ervaring te hebben met zwangeren met diabetes, en dus ook wellicht onvoldoende in staat bent om “de bijzonderheden” vast te kunnen stellen, adviseer ik u om terug te verwijzen naar de 2e lijn. Uw zwangere patient verdient de beste zorg toch?
Hartelijke groet, Mariëtte van Veen-Bouwman
30 mei 2023 om 21:50 ReactieBeste Floor Ik ben het volledig met Mariette eens. Als de diagnose GDM niet gesteld is, mw is immers normoglykemisch, dan zou er een indicatie zijn in de eerste lijn en intensieve begeleiding van de verloskundige. De opmerking – bij afwijkende GDC e/o macrosomie e/p polyhydramnion e/o exponentiele foetale groei patiënt opnieuw verwijzen. ki=unnwn wih toch niets mee! Wij als huisartsen hebben hier geen enkele ervaring mee. Dus even rondbellen wie wat doet kan geen kwaad. Groet MartinBeste Floor
Ik ben het volledig met Mariette eens.
Als de diagnose GDM niet gesteld is, mw is immers normoglykemisch, dan zou er een indicatie zijn in de eerste lijn en intensieve begeleiding van de verloskundige.De opmerking – bij afwijkende GDC e/o macrosomie e/p polyhydramnion e/o exponentiele foetale groei patiënt opnieuw verwijzen. ki=unnwn wih toch niets mee!
Wij als huisartsen hebben hier geen enkele ervaring mee. Dus even rondbellen wie wat doet kan geen kwaad.
Groet Martin
-
AuteurBerichten