Categorie: Algemeen (geen categorie)
-
AuteurBerichten
-
1 maart 2006 om 14:14 ReactieBeatrijs van der Land, praktijkondersteuner
Hallo,
Ik ben halverwege de opleiding en tijdens de diabetesmodule krijg ik tegenstrijdige berichten over wat alcohol doet met de bloedsuikerwaarde. De dietist verteld dat tijdens alcohol inname de bloedsuikerwaarde daalt omdat de lever geen glucose afgeeft en druk is met de alcoholverwerking. Daarna gaat de waarde stijgen.
De diabetesverpleegkundige verteld juist dat de fruit en gerstinname de bloedsuiker laat stijgen waarna later de bloedsuiker gaat dalen en je kans op hypo’s hebt. De huisarts die ons lesgeeft weet het juiste antwoord ook niet. Wie kan opheldering geven?
1 maart 2006 om 19:37 ReactieH. Kip, diabetesverpleegkundigeGeachte collega,
Wellicht is de informatie minder tegenstrijdig dan u in eerste instantie denkt.
Feitelijk gaat het waarschijnlijk om twee verschillende zaken.
De ene kant van het verhaal is de alcohol en wat daarmee gebeurt in de uren na consumptie. Hierbij wordt geadviseerd extra koolhydraten te gebruiken die voor glucose zorgen op het moment, dat de contraregulatie minder accuraat werkt.De andere kant betreft het de koolhydraten die in de genuttigde drank mee gebruikt worden. Voor dit laatste is het raadzaam een voedingsmiddelenlijst met informatie over de koolhydraten te raadplegen: het goudgele gerstenat bevat de nodige grammen, een bruin biertje zelfs nog meer, een glas rode wijn is ook niet geheel vrij van koolhydraten en een zoete witte wijn levert ook een vrij fors aantal. Droge witte wijn en jenever zijn over het algemeen vrij van koolhydraten.
Indien deze dranken koolhydraten bevatten, worden deze vaak vrij snel opgenomen, waarna een piek in de bloedglucose kan ontstaan.
Deze piek meten en ‘wegspuiten’ met daarbij het probleem van de verminderde werking van de contraregulatie bij het afbreken van de alcohol vormen samen een extra risico voor het organiseren van de verlate hypo.Ik hoop dat hiermee de gevraagde helderheid geboden is. Zo niet hoor ik graag welke vragen er nog resten.
Met vriendelijke groet,
H. Kip -
AuteurBerichten