Categorie: Algemeen (geen categorie)
-
AuteurBerichten
-
18 april 2004 om 19:25 Reactieellie Boswinkel POH
onlangs had ikbij mij op spreekuur een patient waarbij recent DM type 2 ontdekt was, deze had behoorlijk overgewicht, heeft onlangs metformine 500mg voorgeschreven gekregen 1 dgs 1 als startdosering, kreeg verwijzing voor dietiste met advies af te vallen. Pat ging zelf aan de gang met het atkins dieeet, maar ging zich na een week niet lekker voelen, kreeg ook af en toe klachten van wazig zien, pat weet dit zelf aan de combinatie metformine en dieet, is toen met ieet gestopt, hierna waren de klachten na een aantal dagen weer verdwenen. Ik zelf zie niet zoveel in het atkinsdieet, hoe staat u hier tegenover, in combinatie met DM maar ook met gebruik van metformine hierbij, kleven er dan nog gezondheidsrisico’s aan dit dieet?
19 april 2004 om 20:21 ReactieDiabetes2.nlGeachte mevrouw Boswinkel,
Uw vraag ontving ik via diabetes2.nl-forum.
Wat betreft de veiligheid van het Atkinsdieet.
 Wetenschappelijk onderzoekers staan wat betreft het Atkins dieet nog voor veel vragen. Onderzoek geïnitieerd door de Amerikaanse Hart Stichting (AHA) liet zien dat het volgen van een laag koolhydraatdieet (zeg maar Atkins) de lipidenwaarden, tensie, glucosegevoeligheid sterker verbeterde dan het meer gangbare laag vetdieet. Hierbij moet opgemerkt worden dat het gewichtsverlies in de Atkinsgroep op groter was. Het is dus nog de vraag of het de samenstelling van het Atkinsdieet is, waardoor de risicofactoren sterker verbeterde of dat het sterker afgenomen lichaamsgewicht hier (deels) voor verantwoordelijk is. Voor de lange termijn zijn er zorgen over de hoge eiwitinname, men weet niet hoe dit de nierfunctie bij mensen met diabetes zal beïnvloeden. (Echter er zijn studies waaruit bleek dat diabetespatiënten met microalbumiurie een betere prognose hadden bij een dieet met ondermeer een laag koolhydraatgehalte, dan bij het meer gebruikelijke laag eiwitdieet.) Kortom wat de veiligheid van het laag koolhydraatdieet betreft, lijkt het in elk geval minder desastreus voor de gezondheid te zijn dan men, pak weg 10 jaar geleden, beweerde. Helaas is deze voeding niet volwaardig en zal er altijd een multi-vitamine-mineralensupplement bijgebruikt moeten worden. Daarnaast kunnen mensen het zelden lang volhouden. Men gaat verlangen naar normaal brood en fruit. Samen met een diëtist kan de patiënt zijn voeding zo aanpassen dat elementen van het Atkinsdieet er op een zo verantwoord mogelijke manier in worden opgenomen. Wat we in elk geval niet uit het oog mogen verliezen is, dat het niet behandelen van overgewicht altijd risicoverhogend is.
Wat betreft de klachten
Een patiënt met te hoge glucosewaarden, zal bij het volgen van een voeding met weinig koolhydraten lagere glucosewaarden krijgen, zeker als de therapie ook orale glucoseverlagende medicatie inhoudt. De glucoseconcentratie in het glasvocht van het oog past zich langzaam aan aan de lagere concentratie in het omringende weefsel. Hierdoor trek het vocht aan en komt het beeld minder scherp op het netvlies.Dit verklaart het wazig zien. Dit had ook kunnen gebeuren bij een ander dieet met minder koolhydraten dan voorheen gebruikt is.
Daarnaast kan het gebruiken van weinig koolhydraten andere specifieke klachten veroorzaken. De bekendste zijn misselijkheid door een toegenomen concentratie aan ketonlichamen in het bloed, en hoofdpijn doordat de hersenen deels moeten overschakelen van glucoseverbranding op ketonverbranding.Â
Ik hoop hiermee uw vraag naar tevredenheid te hebben beantwoord.
Met vriendelijke groet,
Eglantine Otter, diëtist, lid redactie Diabetespecialist.
-
AuteurBerichten