Categorie: Algemeen (geen categorie)
-
AuteurBerichten
-
23 juni 2005 om 14:20 ReactieAnita Koole, praktijkondersteuner
Bedankt; ik zal het komende nummer van de diabetes specialist met belangstelling lezen.
Ik heb in eerste instantie altijd begrepen dat patienten met DM de intake van bepaalde fruitsoorten, zoals kiwi’s, druiven en bananen moesten beperken, omdat dit bloedglucoseverhogend zou werken.
Nu zitten natuurlijk in alle fruitsoorten fruitsuikers, dus max. 2 stuks fruit per dag is aanbevolen, maar kiwi’s schijnen juist helemaal niet in dit rijtje voor te hoeven komen.
Kiwi’s worden door een aantal patienten met DM veelvuldig gegeten (ca 2 stuks/dag en zij geven aan dat het een gunstig effect heeft bij obstipatieproblemen) en ik vraag me af of ik hen het advies moet geven om dit te beperken.
Vandaar mijn vraag.
29 juni 2005 om 14:09 Reactiediabetes2.nlGeachte collega,
Fruit is een onmisbare component van gezonde voeding. De aanbevolen ‘2 stuks fruit per dag’ dient beschouwd te worden als het minimum,  niet als het maximum. Vruchten afkomstig  van  koudere streken, (appels, peren, kersen en dergelijke) hebben over het algemeen een lagere glykemische index*, dan tropische vruchten (mango, ananas en banaan).  Dit is echter geen reden om deze vruchten aan een persoon met diabetes te ontraden.
Fruit is een bron van verscheidene bio-actieve stoffen die in verband worden gebracht met bescherming tegen ondermeer de negatieve gevolgen van hyperglykemie. Het is niet mogelijk een algemeen geldend maximum aan de fruitinname te stellen. Diëten, toegepast in grote voedings-interventiestudie’s met gunstige uitkomsten (o.a. DASH-trial), bevatten wel 4 tot 5 porties fruit per dag. Â Â Â Â Â Â Â
Bij het consumeren van fruit, zal net als bij het consumeren van andere koolhydraatbevattende voedingsmiddelen, rekening gehouden moeten worden met de te verwachten stijging van het bloedglucosegehalte. Glucoseverlagende medicatie en voeding dienen op elkaar te zijn afgestemd. Â Het maakt hierbij niet uit of de bloedglucose oorspronkelijk afkomstig is van zetmeel (brood of rijst), of van suikers (fruit of zuivel).
* De glykemsiche index (GI) is een maat waarin de postprandiale bloedglucosestijging wordt uitgedrukt van een product. Men gaat bij het bepalen van de glykemische index uit van portiegrootten met gelijke hoeveelheden koolhydraten. ( Bijvoorbeeld de glucosestijging na consumptie van  50 gram glucose, wordt vergeleken met de glucosestijging van 100 gram witbrood, beiden leveren 50 gram koolhydraten). Hoe hoger de glykemsiche index, hoe hoger de postprandiale bloedglucosestijging.
Ter illustratie:
Franse baquette heeft een GI van 95
Gewoon wit brood heeft een GI van 70
Bananen hebben een GI van 60
Kiwi’s hebben een GI van 52
Druiven hebben een GI van 43
Appels hebben een GI van 36
Peren hebben een GI van 33
Met vriendelijke groet,
Eglantine Barents, diëtist Diabetes Centrum Mesos Medisch Centrum Utrecht, namens Stichting DNO.
-
AuteurBerichten