Categorie: Algemeen (geen categorie)
-
AuteurBerichten
-
23 januari 2003 om 19:06 ReactiePieter van den Berg
Beste mensen,
Ik heb een vraag ontvangen waarop ik geen goed antwoord kan geven, misschien dat iemand van dit forum mij kan helpen bij het beantwoorden van onderstaande vraag;
Is er wel eens een onderzoek gedaan naar koolhydraatverslaving als belangrijkste reden tot het verkrijgen van diabetes type 2.
Voor uw medewerking ben ik u zeer erkentelijk.
Vriendelijke groeten,
Pieter van den Berg21 maart 2003 om 16:31 ReactieIwan C.C. van der Horst, arts-assistentEen verband tussen voeding en het ontstaan van een gestoord glucosemetabolisme is meer dan eens gesuggereerd, maar niet altijd aangetoond [1]. Dit geldt zowel voor een verband tussen het eten van bepaalde voedingsproducten met het ontwikkelen van diabetes mellitus als een preventief karakter van het eten van bepaalde producten. Dat naar een verband gezocht wordt is begrijpelijk, gezien het feit dat overgewicht (een ultieme vorm van eten) geassocieerd is met een gestoord glucosemetabolisme.
Recent verscheen een studie naar voedingsgewoonten en het ontstaan van diabetes mellitus [2]. In deze studie werd aangetoond dat wanneer personenen met recent ontdekte diabetes mellitus in vergelijking met controle personen vaker een postieve familie-anamnese voor diabetes mellitus hadden (49.0 vs. 14.2%; P < 0.001), minder vaak in beweging waren (exercise index 53.5 vs. 64.4; P < 0.01), en vaker een zittend beroep hadden (47.5 vs. 27.4%; P < 0.001). Koolhydraten vormden in deze groep juist in mindere mate een onderdeel van hun voedselsamenstelling (53.5 vs. 55.1%; P < 0.05), dit in tegenstelling tot totaal vet (30.2 ± 0.5 vs. 27.8 ± 0.5%; P < 0.001) en dierlijk vet (12.2 ± 0.3 vs. 10.8 ± 0.3%; P < 0.01).
In een Nederlands onderzoek, de Zutphen studie, werd het verband tussen voedingssamenstelling en het ontwikkelen van diabetes mellitus niet aangetoond [3]. Deze studie volgde een groep personen zelfs voor 25 jaar.
Als je alle onderzoeken bij elkaar neemt en de studies waarin meer personen onderzocht zijn zwaarder laat wegen, lijkt de rol voor bepaalde voedingsproducten als oorzaak voor het ontstaan van diabetes mellitus beperkt. Het duidelijkst lijkt dat het eten van veel vlees de kans op diabetes mellitus vergroot. De rol van andere risicofactoren zoals overgewicht en oudere leeftijd is echter vele malen groter.
Referentie:
1. Van Dam RM, Willett WC, Rimm EB, Stampfer MJ, Hu FB: Dietary fat and meat intake in relation to type 2 diabetes in men. Diabetes Care 2002;25 :417 –4242. Thanopoulou AC, Karamanos BG, Angelico FV et al. Multinational, multicenter study of the Mediterranean Group for the Study of Diabetes (MGSD). Dietary Fat Intake as Risk Factor for the Development of Diabetes. Diabetes Care 2003;26:302-307
3. Feskens EJ, Kromhout D. Cardiovascular risk factors and the 25-year incidence of diabetes mellitus in middle-aged men. The Zutphen Study. Am J Epidemiol 1989;130 :1101 –1108
-
AuteurBerichten