Categorie: Algemeen (geen categorie)
-
AuteurBerichten
-
16 augustus 2004 om 14:14 ReactieR.Jonker
Ik hoor steeds meer geluiden om mij heen dat minder gebruik van koolhydraten en dan met name de koolhydraten met hoge glykemische index een verbetering geeft van de gluc. waardes. Bovendien zouden de patienten afvallen met deze voedingsgewoonte.
Atkins gaat veel verder, maar het zgn south beach diet ( ontworpen door een amerikaanse cardioloog die zich erg bezig houdt met ins. resistentie) beschrijft dit dieet.
ook wel vergelijkbaar met mediteraan dieet.
Zijn motto: alleen koolhydraten met lage GI gebruiken verder gezonde vetten en veel eiwitten.
wat is jullie mening hierover.17 augustus 2004 om 15:12 ReactieDiabetes2.nlHet south beach diet is een variant op het Atkinsdieet, met een onder voedingsdeskundigen meer geaccepteerde samenstelling en onderbouwing. De gunstige eigenschappen van het Mediterrane dieet, worden door geen enkele voedingsdeskundige betwijfeld.
Â
De glykemsiche index
Wanneer een goed ‘diabetesvoedingspatroon’ wordt uitgebreid met het gebruik van enkel koolhydraatbronnen met een lage glykemische index, dan is een extra HbA1c daling mogelijk van zo’n 0,43%. [Brand-Miller J, e.a. Low- glycemic index diets in teh management of diabetes: a meta-analysis af randomized controlles trials, Diabetes Care 2003; 26: 2261-2267] Wanneer diëten, vergelijkbaar in energiebeperking, maar met lage of hoge glykemische index  worden vergeleken, geeft een dieet met een lage glykemische index een iets groter gewichtsverlies (7,4 versus 4,5 kg na 12 weken bij vrouwen met hyperinsulinemie) Gewichtstoename bij zwangeren op een laag glykemisch index dieet is lager dan bij zwangeren op een hoog glykemisch index dieet. De meeste studies naar de effecten van een laag glykemisch dieet op risicofactoren voor hart- en vaatziekten laten een verbetering zien van Triglyceriden-, LDL-cholesterol- en HDL-cholesterol-spiegel bij een laag glykemsich index dieet. Echter er zijn enkele studies die dit niet bevestigen.[Ludwig D, The Glycemic Index, Physiological mechanisms relating to obesity, diabetes and cardiovasculair disease. JAMA 2002; 287:2414-2423] Â
Â
Minder koolhydraten
Op korte termijn is met een voeding met een laag energiepercentage koolhydraten een groter gewichtsverlies te bereiken dan met een isocalorisch laag vet dieet. Na een jaar blijken beide diëten echter het zelfde resultaat te hebben opgeleverd qua gewicht, en glykemie. Er zijn geen aanwijzingen voor ongunstige effecten hiervan op glucoseregulatie, bloedlipiden en bloeddruk. Naar lange termijn effecten heeft nog geen onderzoek plaats kunnen vinden, om de simpele reden dat deelnemers niet in staat zijn geweest dit dieet langer dan 6 maanden vol te houden. Men maakt zich vooral zorgen over een mogelijk verhoogde calciumuitscheiding (als gevolg van de hoge eiwitinname) met osteoporose en nierstenen als gevolg, ook de nierfunctie zou door de hoge eiwitinname mogelijk verslechteren. [Broom I, Diet and food-based therapies for obesity in diabetic patients, hoofdstuk 6 in: Barnett AH, Kumar S (red) Obesity & diabetes, (ISBN 0470 84898 7) Wiley, West Sussex England, 2004]   Â
Â
Het mediterraan dieet
Het traditionele mediterrane dieet kenmerkt zich inderdaad door gebruik van koolhydraatbronnen met een lage glykemsiche index zoals, peulvruchten, noten en brood van volle graankorrels. De gebruikte vetten zijn vooral afkomstig van olijfolie, vis en noten. Van het lage verzadigde vetpercentage en het hoge N-3 vetzuurgehalte (noten en vis) zoals ook geadviseerd in het south beach diet, staat de preventieve werking t.a.v hart- en vaatziekten vast.
    Â
In de praktijk blijkt het mediterrane dieet langer vol te houden dan het Atkins-dieet, van het south beach diet ontbreekt de informatie hierover. Het mediterrane dieet heeft zijn veiligheid bewezen in de achter ons liggende eeuwen. Er zijn geen aanvullende voedingssupplementen nodig zoals bij het Atkins dieet. Kortom; een dieet dat overeenkomt met de traditionele Mediterrane voeding is voor mensen met diabetes een uitgesproken aanrader. Tegen het gebruik van wat minder koolhydraten is op basis van de huidige inzichten geen bezwaar. Volgens de Voedingsnormen van de Gezondheidsraad (2001) is een inneming van 40 energie% adequaat. Bij een energiebeperkt dieet van 1400 kcal betekent dit 140 g koolhydraten.
Â
Eglantine Otter-Barents, diëtist Mesos DiabetesCentrum te Bilthoven, Stichting Diabetes and Nutrition Organization
-
AuteurBerichten